Senderisme / VilamanyaEns endinsem pel frondós indret del Boscàs tot seguint un sender envoltat d’una vegetació exuberant per visitar el nucli de Vilamanya, situat a 1.250 m d'altitud, des d'on gaudim d'una panoràmica espectacular de la Vall de Ribes.

Distància
Distància:
4,8 km
Temps
Temps:
1:30 hores
Desnivell +
Desnivell +:
265 m
Recorregut
Recorregut:
anada i tornada pel mateix lloc
Dificultat
Dificultat:
Baixa
Iconografia
Iconografia:
• Aigua
• Patrimoni històric
• Mirador


Descarregar tracks
Track
Track GPX
Track
Track TRK
Comencem l'itinerari a la Plaça del Raig, situada a l'entrada del municipi, i avancem pel carrer Pla.

Arribem a la plaça de la Vila, on podem gaudir de les fantàstiques vistes del mirador que hi ha al costat de l'Ajuntament.

Continuem pujant pel carrer de l'Església fins a trobar l'església de Sant Jaume, on destaca el seu pòrtic format per sis arcs sostinguts per columnes de marbre blau. Als capitells, s’hi observen figures humanes, animals i fantàstiques.
L’església de Sant Jaume fou consagrada al segle X, i dos segles més tard fou reedificada coincidint amb l’augment de la població de la zona. L’edifici, d’una sola nau, és cobert amb una volta apuntada, substituint l’anterior que quedà malmesa pels terratrèmols dels anys 1427 i 1428. Posteriorment, s’hi afegí el campanar, la sagristia i s’allargà la nau; també s’amplià amb dues capelles laterals que formen un petit creuer.

A l'esquerra de l'Església observem un camí on hi ha un indicador de l’itinerari, seguim per aquest i al cap d'uns metres trobem un trencall, nosaltres continuem pujant pel camí de la dreta fins a trobar un segon trencall on es troba un indicador de l’itinerari. Continuem pel sender de l’esquerra que va descendint.

Arribem al pont del Boscàs, un bonic pont de pedra que ens ajuda a creuar el riu de Tosa.

Iniciem una dura pujada endinsant-nos pel Boscàs, un indret preciós i ombrívol amb una vegetació exuberant.

Durant l'ascens pel bosc ens sorprèn un padró (fita de pedres) i un pi de grans dimensions, un bon moment per reposar i recuperar forces.

Continuem pujant fins a trobar una pista, que seguim cap a l’esquerra. Creuem el torrent de la Mina i uns metres més enllà trobem el Serrat de la Llosa, un indret on el bosc s'aclareix i deixa veure el poble de Queralbs envoltat de les seves imponents muntanyes.

Seguim el camí fins que sortim a la carretera, on a la nostra dreta apareix el conjunt de masies que configura el nucli de Vilamanya, situat sobre Rialb, a 1.250 m d'altitud.

Des d’aquí podem contemplar el nucli de Fustanyà des d'una perspectiva única i gaudir d'una vista panoràmica espectacular de la Vall de Ribes.

Retornem pel mateix camí, fet que ens permet gaudir de nou del bonic sender que uneix Queralbs i Vilamanya.


Vilamanya
Reproducció parcial del mapa “Puigmal-Vall de Núria-Ulldeter”, d'escala 1:25.000, cedit per l'Editorial Alpina.Més rutes
Contact Ajuntament de Queralbs
Telephone 972 727 361 Ajuntament de Queralbs
Telephone 667 116 811 Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Legal notice   Política de privacitat   Política de cookies