Senderisme / Estret del FornEn aquesta excursió visitem un dels indrets més fascinants de Queralbs, ens endinsem pel Bosc d’Estremera i remuntem el riu de Tosa envoltats d’una vegetació exuberant, fins a trobar un espectacular pas del riu entre dues parets de roca imponents.

Distància
Distància:
4,2 km
Temps
Temps:
1:15 hores
Desnivell +
Desnivell +:
60 m
Recorregut
Recorregut:
Circular
Dificultat
Dificultat:
baixa
Iconografia
Iconografia:
• Aigua
• Patrimoni històric
• Font


Descarregar tracks
Track
Track GPX
Track
Track TRK
Iniciem aquesta excursió a la plaça del Raig, situada a l’entrada del poble.

Ens dirigim al carrer Pla, que ens porta a la plaça de la Vila. Al costat de l’Ajuntament hi ha un mirador des d’on podem contemplar una fantàstica panoràmica de la Vall de Ribes.

Continuem pel costerut carrer de l’Església fins que ens sorprèn una de les joies de l’art romànic de Queralbs, l’Església de Sant Jaume.

L’actual Església de Sant Jaume va ser construïda al segle XII, reemplaçant la primitiva que data del segle X. L’element més destacat és el pòrtic, considerat un dels millors exemplars de porxo del romànic català, format per sis arcs que reposen sobre cinc columnes de marbre blau acabades amb uns magnífics capitells.

Seguim pel camí que hi ha a l’esquerra de l’Església, on hi trobem un indicador de l’itinerari.
Al llarg del camí observem dos trencalls, nosaltres continuem pujant per la dreta, fins arribar al camí del Monell.

Aquest camí és totalment planer, fa de bon caminar i ens permet admirar les vistes de la Serra d’Estremera, així com també diverses parades en que en algunes èpoques de l’any podem trobar vaques i eugues pasturant o bales de palla que emmagatzemen el menjar dels animals per alimentar-se durant l’hivern.

Si observem la muntanya que queda davant nostre, veurem una antiga barraca de pastor.

Les barraques de pastor estan fetes de pedra seca i cobertes de lloses i gleves. Tenien diverses funcions: servien d’aixopluc per protegir-se de les inclemències del temps, per dormir durant la temporada d’estiu i també per cuinar.

Més enllà, travessem el torrent dels Plaus i tot seguit ens trobem amb la Font del Coronel, un indret que ens convida a refrescar-nos i gaudir de l’entorn que l’envolta.

Continuem i el camí es va estrenyent fins que es converteix en un sender que s’endinsa pel Bosc d’Estremera.

Aquest sender remunta el curs del riu de Tosa i passa per un dels indrets més bonics d’aquest itinerari, envoltat d’una vegetació exuberant en un ambient humit i fresc, un paratge de bellesa excepcional.

Seguim pel sender, creuant el riu dues vegades1, fins a trobar un espectacular pas del riu entre dues parets de roca que s’alcen majestuosament, l’Estret del Forn.

Aquest indret màgic manté la seva bellesa durant tot l’any, però mostra el seu caràcter més salvatge durant la primavera i la tardor, quan la força del riu de Tosa es deixa veure en la seva màxima expressió.

Després d’admirar aquest indret, emprenem la tornada pel mateix camí fins arribar a la plaça del Raig.


Estret del Forn
Reproducció parcial del mapa “Puigmal-Vall de Núria-Ulldeter”, d'escala 1:25.000, cedit per l'Editorial Alpina.Més rutes
Contact Ajuntament de Queralbs
Telephone 972 727 361 Ajuntament de Queralbs
Telephone 667 116 811 Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Legal notice   Política de privacitat   Política de cookies